Słodko-kwaśny sos deserowy, doskonały przede wszystkim jako dodatek do ciasta czekoladowego.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sos wiśniowy - Opis przyrządzania:
Wiśnie wkładamy do dużego, najlepiej miedzianego rondla. Wsypujemy cukier i stawiamy rondel na średnim gazie. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści i wiśnie puszczą sok. Zwiększamy płomień gazu i gotujemy sos, aż zgęstnieje. Będzie to trwało jakieś 20 minut. Podajemy na ciepło lub po zupełnym wystygnięciu.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Sos wiśniowy: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna