Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-wisniowy
Sos wiśniowy
Słodko-kwaśny sos deserowy, doskonały przede wszystkim jako dodatek do ciasta czekoladowego.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 paczki (każda po 450g) mrożonych wiśni bez pestek
200 g cukru
Opis przyrządzania:
Wiśnie wkładamy do dużego, najlepiej miedzianego rondla. Wsypujemy cukier i stawiamy rondel na średnim gazie. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści i wiśnie puszczą sok. Zwiększamy płomień gazu i gotujemy sos, aż zgęstnieje. Będzie to trwało jakieś 20 minut. Podajemy na ciepło lub po zupełnym wystygnięciu.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024