Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-szczypiorkowy-do-salatek

Sos szczypiorkowy do sałatek

Majonezowy, zielony sos - doskonały do jajek na twardo i sałatki ziemniaczanej,

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1 1/2 szklanki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
duży pęczek szczypiorku
2 jajka
szklanka oleju słonecznikowego
łyżka białego octu winnego
czubata łyżka ulubionej musztardy (ale nie słodkiej!)

Opis przyrządzania:
Szczypiorek myjemy i starannie osuszamy, po czym drobno siekamy.
Do blendera lub malaksera wbijamy jedno jajko i żółtko z drugiego (jajka przed użyciem należy wyszorować w gorącej wodzie i osuszyć). Lekko solimy i miksujemy.
Przy pracującym silniku zaczynamy wlewać olej - cienkim strumyczkiem. Sos powinien zacząć gęstnieć.
Kiedy wlejemy już cały olej i sos zgęstnieje, silnik wyłączamy. Do sosu dodajemy ocet, musztardę i 3/4 szczypiorku.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, miksujemy raz jeszcze, aż wszystko się razem wymiesza.
Dodajemy resztę szczypiorku, mieszamy już ręcznie i do chwili podania przechowujemy pod przykryciem w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024