Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-stemperata

Sos stemperata

Sycylijski - a więc zdecydowany w smaku - sos selerowo-oliwkowy do dań z grilla. Świetny z tuńczykiem.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Włochy - Sycylia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 łodyżki selera naciowego z liśćmi
czerwona cebula
150 g dobrych zielonych oliwek bez pestek
180 g kaparów (odsączonych z zalewy)
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
80 g ciemnych drobnych rodzynek
3 łyżki białego octu winnego
łyżka posiekanego świeżego oregano

Opis przyrządzania:
Seler myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Oliwki drobno siekamy. Kapary przepłukujemy na sitku zimną wodą i osuszamy w ściereczce. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy seler i cebulę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 10 minut, aż warzywa zaczną się rumienić. Dodajemy oliwki, kapary, czosnek, rodzynki, ocet i oregano. Dusimy na małym ogniu, aż ocet się wygotuje. Doprawiamy do smaku solą (mało) i świeżo zmielonym pieprzem (dużo). Podajemy w temperaturze pokojowej, do wszelkich mięs i ryb z grilla.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024