Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-orzechowy-do-dziczyzny
Sos orzechowy do dziczyzny
Toskańskie pesto orzechowe - znakomity i oryginalny dodatek do dziczyzny. Ja lubię ten sos także z makaronem (papardelle) i świeżo startym parmezanem. Gdyby tak się nam chciało ze świeżych orzechów obrać gorzkawą skórkę, to sos ten byłby godny podniebienia samego Bocuse'a...
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia: Włochy-Toskania
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
150 g wyłuskanych orzechów włoskich (najlepiej świeżych)
pęczek natki pietruszki
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
4 łyżki octu balsamico
Opis przyrządzania:
Orzechy siekamy - jeśli są świeże, to obieramy ze skórki. Natkę myjemy, osuszamy i siekamy. Czosnek obieramy i siekamy. Orzechy, natkę i czosnek wkładamy do malaksera. Dodajemy dużą szczyptę soli i miksujemy na sos o konsystencji pesto. Powolutku dolewamy 100 ml najlepszej oliwy z oliwek. Kiedy sos zgęstnieje, dodajemy - również po trochu - ocet balsamico. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmłynkowanym pieprzem.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024