Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-orzechowy-do-dziczyzny

Sos orzechowy do dziczyzny

Toskańskie pesto orzechowe - znakomity i oryginalny dodatek do dziczyzny. Ja lubię ten sos także z makaronem (papardelle) i świeżo startym parmezanem. Gdyby tak się nam chciało ze świeżych orzechów obrać gorzkawą skórkę, to sos ten byłby godny podniebienia samego Bocuse'a...

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Włochy-Toskania

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
150 g wyłuskanych orzechów włoskich (najlepiej świeżych)
pęczek natki pietruszki
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
4 łyżki octu balsamico

Opis przyrządzania:
Orzechy siekamy - jeśli są świeże, to obieramy ze skórki. Natkę myjemy, osuszamy i siekamy. Czosnek obieramy i siekamy. Orzechy, natkę i czosnek wkładamy do malaksera. Dodajemy dużą szczyptę soli i miksujemy na sos o konsystencji pesto. Powolutku dolewamy 100 ml najlepszej oliwy z oliwek. Kiedy sos zgęstnieje, dodajemy - również po trochu - ocet balsamico. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmłynkowanym pieprzem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024