W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos morelowy z rumem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos morelowy z rumem

Słodki, kremowy i zdecydowanie tuczący sos morelowy podajemy do słodkich zapiekanek, biszkoptu z kremem lub owocami, lodów...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8-10

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3/4 szklanki nektaru morelowego
  • puszka moreli w syropie (o wadze około 400 g)
  • 1/4 szklanki cukru
  • łyżka mąki ryżowej
  • pół szklanki gęstej kremowej śmietanki
  • biały rum

Sos morelowy z rumem - Opis przyrządzania:

Do blendera wlewamy nektar morelowy. Dodajemy morele razem z zalewą. Miksujemy na gładkie piure. Do rondelka wsypujemy cukier i mąkę ryżową. Mieszamy i rozprowadzamy piure morelowym. Stawiamy rondelek na dużym ogniu i, mieszając, zagotowujemy. Gotujemy chwilę, aż sos lekko zgęstnieje. Dodajemy śmietankę i kilka łyżek białego rumu - do smaku. Podajemy na ciepło lub zimno.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Sos morelowy z rumem: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: ekstrawagancka

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: