Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-morelowy-z-rumem

Sos morelowy z rumem

Słodki, kremowy i zdecydowanie tuczący sos morelowy podajemy do słodkich zapiekanek, biszkoptu z kremem lub owocami, lodów...

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8-10

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3/4 szklanki nektaru morelowego
puszka moreli w syropie (o wadze około 400 g)
1/4 szklanki cukru
łyżka mąki ryżowej
pół szklanki gęstej kremowej śmietanki
biały rum

Opis przyrządzania:
Do blendera wlewamy nektar morelowy. Dodajemy morele razem z zalewą. Miksujemy na gładkie piure. Do rondelka wsypujemy cukier i mąkę ryżową. Mieszamy i rozprowadzamy piure morelowym. Stawiamy rondelek na dużym ogniu i, mieszając, zagotowujemy. Gotujemy chwilę, aż sos lekko zgęstnieje. Dodajemy śmietankę i kilka łyżek białego rumu - do smaku. Podajemy na ciepło lub zimno.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: ekstrawagancka

PieceOfCake © 2008-2024