Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-karmelowy

Sos karmelowy

Przesłodki i przepyszny sos do wszelkich deserów - od ciasta czekoladowego przez szarlotkę aż po lody kawowe.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
50 g masła
100 g cukru
300 ml kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
W ciężkim rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Podgrzewamy dalej, aż masa w garnku przybierze ciemnozłoty kolor. Zdejmujemy garnek z ognia i dolewamy śmietankę - uwaga, będzie syczeć i pryskać! Stawiamy garnek z powrotem na ogniu i podgrzewamy, aż karmel rozpuści się w śmietance i całość zgęstnieje. Jeśli sos ma już odpowiednią (dla naszych potrzeb i preferencji) gęstość, a nie wszystkie grudki karmelu się rozpuściły, przelewamy sos przez sitko. Podajemy na ciepło.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024