Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-kaparowy-do-ryb

Sos kaparowy do ryb

Bardzo klasyczny sos, prosty w treści i łatwy w wykonaniu - ale nie wolno odchodzić od rondelka, bo na mur-beton masło się przypali i trzeba będzie zaczynać od nowa.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 łyżki małych kaparków
4 czubate łyżki masła
sok z cytryny

Opis przyrządzania:
Kaparki starannie płuczemy z zalewy i równie starannie osuszamy w czystej ściereczce. Masło wkładamy do rondelka i stawiamy na małym ogniu. Topimy, a potem gotujemy dalej, aż masło będzie miało złoto-brązowy kolor i zacznie pachnieć orzechami. Dodajemy kaparki i trochę soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy natychmiast, bardzo gorące, do gotowanej ryby.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024