Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-grzybowo-pomidorowy-do-gnocchi-lub-makaronu
Sos grzybowo-pomidorowy do gnocchi lub makaronu
Gęsty i intensywny sos, doskonały do ziemniaczanych gnocchi, ale dobry i z makaronem jajecznym (tagliatelle lub papardelle). Świetna potrawa na jesienną kolację, poprzedzoną spacerem wśród opadających liści...
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia: Włochy-Toskania
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
50 g suszonych grzybów
5 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
świeży tymianek
świeży rozmaryn
szklanka dobrego soku pomidorowego
Opis przyrządzania:
Suszone grzyby zalewamy półtorej szklanki wrzątku. Przykrywamy i zostawiamy na pół godziny. Czosnek obieramy i drobno siekamy. W grubym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i lekko podsmażamy czosnek. Dodajemy łyżkę posiekanego świeżego tymianku, łyżkę posiekanego świeżego rozmarynu i wlewamy sok pomidorowy. Grzyby odcedzamy, a wodę z ich moczenia dolewamy do rondla. Same grzyby drobno siekamy i też dodajemy do rondla. Doprowadzamy wszystko do wrzenia i gotujemy tak długo, aż sos będzie gęsty i ciemny. Pod koniec często mieszamy, żeby się nie przypaliło. Gotowy sos doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z gnocchi lub makaronem.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024