Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-grzybowo-pomidorowy-do-gnocchi-lub-makaronu

Sos grzybowo-pomidorowy do gnocchi lub makaronu

Gęsty i intensywny sos, doskonały do ziemniaczanych gnocchi, ale dobry i z makaronem jajecznym (tagliatelle lub papardelle). Świetna potrawa na jesienną kolację, poprzedzoną spacerem wśród opadających liści...

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Włochy-Toskania

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
50 g suszonych grzybów
5 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
świeży tymianek
świeży rozmaryn
szklanka dobrego soku pomidorowego

Opis przyrządzania:
Suszone grzyby zalewamy półtorej szklanki wrzątku. Przykrywamy i zostawiamy na pół godziny. Czosnek obieramy i drobno siekamy. W grubym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i lekko podsmażamy czosnek. Dodajemy łyżkę posiekanego świeżego tymianku, łyżkę posiekanego świeżego rozmarynu i wlewamy sok pomidorowy. Grzyby odcedzamy, a wodę z ich moczenia dolewamy do rondla. Same grzyby drobno siekamy i też dodajemy do rondla. Doprowadzamy wszystko do wrzenia i gotujemy tak długo, aż sos będzie gęsty i ciemny. Pod koniec często mieszamy, żeby się nie przypaliło. Gotowy sos doprawiamy solą i pieprzem i podajemy z gnocchi lub makaronem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024