Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-estragonowy-do-ryb

Sos estragonowy do ryb

Delikatny i kremowy sos do gotowanej białej ryby. Świetnie komponuje się z ryżem lub piure ziemniaczanym.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 szklanki wywaru rybnego
ząbek czosnku
suszony estragon
cebulka dymka
szklanka gęstej kremowej śmietany
sok z cytryny
świeży estragon

Opis przyrządzania:
Do niedużego rondelka wlewamy wywar rybny. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, łyżeczkę suszonego estragonu i cebulkę dymkę pokrojoną w plasterki. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy na maleńkim ogniu, aż zawartość rondelka zredukuje się o połowę. Do rondelka wlewamy śmietanę i mieszamy, aż się połączy z wywarem. Dodajemy odrobinę soku z cytryny i sól do smaku. Wrzucamy 2 łyżki siekanego świeżego estragonu i gotujemy sos na małym ogniu minutę do dwóch. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024