Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sos-do-gravadlaxa
Sos do gravadlaxa
Najprostsza i najbardziej klasyczna wersja sosu do łososia marynowanego w soli, cukrze i koperku, czyli gravadlaksa. Wprawdzie znajoma Norweżka mówiła mi, że u niej do takiego łososia tradycyjnie podaje się ciepły sos z ananasa z puszki, ale nie dała (na razie) przepisu...
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia: Szwecja
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
łyżka cukru
2 łyżki białego octu winnego
2 szczodre łyżki łagodnej musztardy (najlepiej szwedzkiej)
olej słonecznikowy
mały pęczek świeżego koperku
Opis przyrządzania:
Mieszamy razem cukier, ocet i musztardę - jeśli nie mamy szwedzkiej, może być ta żółta amerykańska, ostatecznie może też być zwykła z Dijon, jeszcze bardziej ostatecznie nasza sarepska też się nada. Po trochu, cały czas ukręcając, dodajemy 6-7 łyżek oleju - sos powinien lekko zgęstnieć. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem - najlepiej białym, świeżo zmielonym. Koperek płuczemy i starannie osuszamy, po czym bardzo drobno siekamy. Mieszamy sos z koperkiem i podajemy do gravadlaksa.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024