Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sorbet-zurawinowy

Sorbet żurawinowy

Sorbety to jedne z najprostszych deserów - niestety, dobrze jest mieć maszynę do robienia lodów, gdyż tylko stałe mieszanie owocowej masy da nam idealnie gładką konsystencję. Moje dzieci uwielbiają sorbety, więc mam taką maszynę (acz dopiero od niedawna), ale jeśli ktoś nie dysponuje tym sprzętem, znajdzie sposób na lody bez maszyny w przepisie na sorbet cytrynowy.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Kanada

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (pół kilo) świeżych żurawin
300-350 g cukru

Opis przyrządzania:
Żurawiny przebieramy, płuczemy i osączamy.
Wkładamy owoce do sporego garnka, dodajemy 300 g cukru i 800 ml wody. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając.
Kiedy żurawiny się zagotują, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy mniej więcej 10 minut, aż owoce popękają.
Zdejmujemy z ognia, ciut studzimy i miksujemy. Przecieramy przez gęste sitko i sprawdzamy, czy nie trzeba dosłodzić.
Piure studzimy, wstawiamy do lodówki i trzymamy tam kilka godzin, aż będzie naprawdę zimne.
Bardzo zimne piure wlewamy do maszyny do lodów (trzeba tylko sprawdzić, jaką ma pojemność - w mojej tę ilość piure trzeba ukręcić w dwu turach) i zamrażamy zgodnie z instrukcją producenta.
Kiedy sorbet będzie już gęsty, maszynę wyłączamy, sorbet przekładamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika.
Wyjmujemy z zamrażalnika na mniej więcej 20 minut przed podaniem, żeby sorbet dał się nakładać.
Podajemy w pucharkach lub miseczkach, z bitą śmietaną, owocami, listkami mięty lub melisy, wafelkiem... Albo w kieliszkach, z dodatkiem niedużej ilości czystej wódki.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024