W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sola zapiekana w sosie serowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Sola zapiekana w sosie serowym

Szybka potrawa dla gości - jeśli zapiekamy rybę w kuchence mikrofalowej, możemy w ciągu 10 minut podać na stół gorące, apetyczne danie. Zapiekanie w piekarniku potrwa wprawdzie kwadrans dłużej, ale za to da nam czas na wypicie aperitifu!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 kg małych filetów z soli
  • cytryna
  • 100 ml kremowej śmietanki
  • mąka
  • 3/4 szklanki startego sera gruyere
  • koperek
  • garść gotowanych krewetek

Sola zapiekana w sosie serowym - Opis przyrządzania:

Filety z soli płuczemy w zimnej wodzie i starannie osuszamy. Zwijamy w rolki, spinamy wykałaczkami i układamy w okrągłej żaroodpornej formie. Solimy i skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Dokładnie mieszamy śmietankę, pół łyżki mąki, starty ser i 3 łyżki świeżego, siekanego koperku. Sos ten wylewamy na rybę. Naczynie z filetami przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut lub do kuchenki mikrofalowej na 5 minut na pełną moc. Przed podaniem zapieczoną rybkę posypujemy garścią gotowanych obranych krewetek. Podajemy z piure z ziemniaków lub z chrupiącą bagietką (ryż też może być).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Sola zapiekana w sosie serowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: