W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sola zapiekana w sosie serowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne z ryb

Sola zapiekana w sosie serowym

Szybka potrawa dla gości - jeśli zapiekamy rybę w kuchence mikrofalowej, możemy w ciągu 10 minut podać na stół gorące, apetyczne danie. Zapiekanie w piekarniku potrwa wprawdzie kwadrans dłużej, ale za to da nam czas na wypicie aperitifu!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 kg maÅ‚ych filetów z soli
  • cytryna
  • 100 ml kremowej Å›mietanki
  • mÄ…ka
  • 3/4 szklanki startego sera gruyere
  • koperek
  • garść gotowanych krewetek

Sola zapiekana w sosie serowym - Opis przyrzÄ…dzania:

Filety z soli płuczemy w zimnej wodzie i starannie osuszamy. Zwijamy w rolki, spinamy wykałaczkami i układamy w okrągłej żaroodpornej formie. Solimy i skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Dokładnie mieszamy śmietankę, pół łyżki mąki, starty ser i 3 łyżki świeżego, siekanego koperku. Sos ten wylewamy na rybę. Naczynie z filetami przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut lub do kuchenki mikrofalowej na 5 minut na pełną moc. Przed podaniem zapieczoną rybkę posypujemy garścią gotowanych obranych krewetek. Podajemy z piure z ziemniaków lub z chrupiącą bagietką (ryż też może być).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Sola zapiekana w sosie serowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sola zapiekana w sosie serowym przepisy:

  • SaÅ‚atka z fasolki z krewetkami
    Zabawna sałatka kolacyjna z fasolki szparagowej, gotowanych krewetek i smażonego makaronu, który przyjemnie chrupie w zębach.
  • Sauce vierge nr 2
    A to drugi sos dziewiczy - tym razem do szparagów i innych gotowanych warzyw.
  • Krewetki w maÅ›le
    Wielki klasyk brytyjskiej kuchni. Krewetki przyrządzone w ten sposób możemy podać na zimno lub podgrzać je chwilę w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Obowiązkowym dodatkiem są grzanki Melba.
  • Roesti z jabÅ‚kami i gorgonzolÄ…
    Niemcy wiedzą o ziemniakach naprawdę dużo, warto więc im zaufać. Roesti to placek z gotowanych ziemniaków, podawany z rozmaitymi dodatkami.
  • BiaÅ‚a zasmażka
    Najprostszy sposób zagęszczania zupy, sosów i potraw z gotowanych jarzyn, nadużywany czasem w polskiej kuchni. Pamiętajmy więc, by nie przesadzać z ilością!




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: