Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sola-zapiekana-w-sosie-serowym

Sola zapiekana w sosie serowym

Szybka potrawa dla gości - jeśli zapiekamy rybę w kuchence mikrofalowej, możemy w ciągu 10 minut podać na stół gorące, apetyczne danie. Zapiekanie w piekarniku potrwa wprawdzie kwadrans dłużej, ale za to da nam czas na wypicie aperitifu!

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 kg małych filetów z soli
cytryna
100 ml kremowej śmietanki
mąka
3/4 szklanki startego sera gruyere
koperek
garść gotowanych krewetek

Opis przyrządzania:
Filety z soli płuczemy w zimnej wodzie i starannie osuszamy. Zwijamy w rolki, spinamy wykałaczkami i układamy w okrągłej żaroodpornej formie. Solimy i skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Dokładnie mieszamy śmietankę, pół łyżki mąki, starty ser i 3 łyżki świeżego, siekanego koperku. Sos ten wylewamy na rybę. Naczynie z filetami przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut lub do kuchenki mikrofalowej na 5 minut na pełną moc. Przed podaniem zapieczoną rybkę posypujemy garścią gotowanych obranych krewetek. Podajemy z piure z ziemniaków lub z chrupiącą bagietką (ryż też może być).

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024