W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Soczewica jako jarzynka do mięsa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Soczewica jako jarzynka do mięsa

W noworocznym czasie powinno się jeść dużo soczewicy - tak twierdzą Włosi (konkretnie jedzą oni soczewicę w sam Nowy Rok, ale możemy chyba to rozszerzyć). Każde ziarenko symbolizuje bowiem złotą monetę - a to każdemu się przyda w czasach zagrożenia spowolnieniem gospodarki.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • cebula
  • 2 marchewki
  • kawaÅ‚ek selera (okoÅ‚o 100 g)
  • 100 g wÄ™dzonego boczku
  • olej sÅ‚onecznikowy
  • szklanka brÄ…zowej lub zielonej suszonej soczewicy
  • zÄ…bek czosnku
  • mniej wiÄ™cej 2 szklanki wywaru warzywnego lub rosoÅ‚u
  • 4 Å‚yżki gÄ™stej kwaÅ›nej Å›mietany

Soczewica jako jarzynka do mięsa - Opis przyrządzania:

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Marchewkę i seler obieramy, płuczemy i osuszamy, po czym kroimy w niedużą kostkę. Boczek kroimy w kostkę, odrzucając skórę. W sporym rondlu rozgrzewamy 2 łyzki oleju. Wrzucamy boczek i smażymy, aż zacznie się rumienić. Dodajemy cebulę, marchewkę i seler. Smażymy, mieszając, przez 3-4 minuty. Wsypujemy soczewicę i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy cały, nieobrany ząbek czosnku i wlewamy wywar lub rosół - płyn powinien przykryć warzywa, więc jeśli jest go za mało, trzeba trochę dolać. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i rondel przykrywamy. Gotujemy jarzynkę, aż soczewica będzie miękka - przeciętnie 20-30 minut, ale zależy to od odmiany i wieku soczewicy. Pod koniec gotowania doprawiamy jarzynkę solą i pieprzem - jeśli wywar wygotowuje się za szybko, dolewamy trochę wody. Kiedy soczewica będzie miękka, dodajemy śmietanę. Mieszamy i podajemy do pieczonej lub grillowanej kiełbasy oraz do innych wcieleń wieprzowiny.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Soczewica jako jarzynka do mięsa: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: