Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Soczewica-jako-jarzynka-do-miesa

Soczewica jako jarzynka do mięsa

W noworocznym czasie powinno się jeść dużo soczewicy - tak twierdzą Włosi (konkretnie jedzą oni soczewicę w sam Nowy Rok, ale możemy chyba to rozszerzyć). Każde ziarenko symbolizuje bowiem złotą monetę - a to każdemu się przyda w czasach zagrożenia spowolnieniem gospodarki.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
cebula
2 marchewki
kawałek selera (około 100 g)
100 g wędzonego boczku
olej słonecznikowy
szklanka brązowej lub zielonej suszonej soczewicy
ząbek czosnku
mniej więcej 2 szklanki wywaru warzywnego lub rosołu
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Marchewkę i seler obieramy, płuczemy i osuszamy, po czym kroimy w niedużą kostkę. Boczek kroimy w kostkę, odrzucając skórę. W sporym rondlu rozgrzewamy 2 łyzki oleju. Wrzucamy boczek i smażymy, aż zacznie się rumienić. Dodajemy cebulę, marchewkę i seler. Smażymy, mieszając, przez 3-4 minuty. Wsypujemy soczewicę i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy cały, nieobrany ząbek czosnku i wlewamy wywar lub rosół - płyn powinien przykryć warzywa, więc jeśli jest go za mało, trzeba trochę dolać. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i rondel przykrywamy. Gotujemy jarzynkę, aż soczewica będzie miękka - przeciętnie 20-30 minut, ale zależy to od odmiany i wieku soczewicy. Pod koniec gotowania doprawiamy jarzynkę solą i pieprzem - jeśli wywar wygotowuje się za szybko, dolewamy trochę wody. Kiedy soczewica będzie miękka, dodajemy śmietanę. Mieszamy i podajemy do pieczonej lub grillowanej kiełbasy oraz do innych wcieleń wieprzowiny.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024