Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Smietanowy-sos-chrzanowy

Śmietanowy sos chrzanowy

Nie jest to szczególnie lekki i subtelny sos, ale za to doskonale pasuje do jagnięciny, baraniny i cielęciny.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia: Francja-Alzacja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
korzeń świeżego chrzanu
2 szklanki (1/2 litra) bardzo tłustej śmietanki (40%)

Opis przyrządzania:
Chrzan obieramy i - chroniąc oczy i nos - ścieramy na drobnej tarce. Śmietankę wlewamy do rondla z grubym dnem i stawiamy na malutkim ogniu. Kiedy zacznie lekko bąbelkować, dodajemy chrzan i gotujemy - nadal na maleńkim ogniu - przez godzinkę. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Podajemy do pieczonego lub gotowanego mięsa.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024