Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Smietanowy-sos-chrzanowy
Śmietanowy sos chrzanowy
Nie jest to szczególnie lekki i subtelny sos, ale za to doskonale pasuje do jagnięciny, baraniny i cielęciny.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia: Francja-Alzacja
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
korzeń świeżego chrzanu
2 szklanki (1/2 litra) bardzo tłustej śmietanki (40%)
Opis przyrządzania:
Chrzan obieramy i - chroniąc oczy i nos - ścieramy na drobnej tarce. Śmietankę wlewamy do rondla z grubym dnem i stawiamy na malutkim ogniu. Kiedy zacznie lekko bąbelkować, dodajemy chrzan i gotujemy - nadal na maleńkim ogniu - przez godzinkę. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Podajemy do pieczonego lub gotowanego mięsa.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024