Prosta i bardzo smaczna "kanapka" z bakłażana i sera. Ser, który użyjemy, powinien się łatwo topić, możemy więc użyć cienkich plasterków manchego, gruyera, nawet mozarelli.
Kraj pochodzenia: Hiszpania-Kastylia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Smażony bakłażan z serem - Opis przyrządzania:
1 lub 2 średniej wielkości dojrzałe bakłażany myjemy, osuszamy i odcinamy ogonki. Bakłażany kroimy wzdłuż na 8 cienkich plastrów. Kawałek sera kroimy na 4 cienkie plastry, dopasywane wielkością do plastrów bakłażanów. Ser wkładamy między 2 plasterki bakłażana. Każdą "kanapkę" solimy. Na talerz wybijamy 2 surowe jajka i rozbełtujemy widelcem. Na drugi talerz wysypujemy kilka łyżek zwykłej mąki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Każdą bakłażanowo-serową "kanapkę" maczamy z obu stron w jajku, potem obtaczamy w mące. Smażymy w rozgrzanej oliwie z obu stron na rumiano. Podajemy natychmiast.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Smażony bakłażan z serem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |