Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Smazony-baklazan-z-serem
Smażony bakłażan z serem
Prosta i bardzo smaczna "kanapka" z bakłażana i sera. Ser, który użyjemy, powinien się łatwo topić, możemy więc użyć cienkich plasterków manchego, gruyera, nawet mozarelli.
Rodzaj dania: Małe danie
Kraj pochodzenia: Hiszpania-Kastylia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
bakłażany
ser Manchego (gruyere
mozarella)
jajka
mąka
oliwa z oliwek
Opis przyrządzania:
1 lub 2 średniej wielkości dojrzałe bakłażany myjemy, osuszamy i odcinamy ogonki. Bakłażany kroimy wzdłuż na 8 cienkich plastrów. Kawałek sera kroimy na 4 cienkie plastry, dopasywane wielkością do plastrów bakłażanów. Ser wkładamy między 2 plasterki bakłażana. Każdą "kanapkę" solimy. Na talerz wybijamy 2 surowe jajka i rozbełtujemy widelcem. Na drugi talerz wysypujemy kilka łyżek zwykłej mąki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Każdą bakłażanowo-serową "kanapkę" maczamy z obu stron w jajku, potem obtaczamy w mące. Smażymy w rozgrzanej oliwie z obu stron na rumiano. Podajemy natychmiast.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024