W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Smażone rybne paski

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Smażone rybne paski

Coś jak paluszki rybne, tylko w znacznie bardziej kuszącej postaci. Tak przygotowaną rybę określa się we Francji mianem goujons.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 100 g miękiszu bułki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 4 filety z soli (bez skóry)
  • garść mąki
  • 2 jajka
  • olej do głębokiego smażenia

Smażone rybne paski - Opis przyrządzania:

Bułkę misujemy w malakserze na drobne okruszki. Mieszamy z pieprzem cayenne i wysypujemy na talerz. Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w długie cienkie paski. Lekko solimy. Olej rozgrzewamy, aż będzie gorący, ale nie zacznie dymić - jakieś 170-180 stopni. Jajka wybijamy na talerz i roztrzepujemy widelcem. Na trzeci talerz wsypujemy mąkę. Kawałki ryby obtaczamy najpierw w mące, potem w jajkach, a na końcu w bułczanych okruszkach. Wkładamy rybę do gorącego oleju po kilka kawałków na raz i smażymy na złoty kolor. Osączamy na papierze kuchennym i podajemy z ćwiartkami cytryny i sosm majonezowym (np. tatarskim).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Smażone rybne paski: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Smażone rybne paski przepisy:

  • Serowe kulki
    Bardzo przyjemna pogryzka czy przystawka - możemy też zrobić talerz różnych drobiażdżków (z udziałem serowych kulek) i podać na początek walentynkowej kolacji.
  • Indyjska ryba marynowana w jogurcie
    Błyskawiczna ryba w delikatnej marynacie z garam masala. Podajemy z ryżem i ćwiartkami limetki, a mnie także bardzo tu pasuje raita, choć - szczerze - nie mam pojęcia, czy jest to właściwy temu daniu dodatek.
  • Migdałowa sola z ziołowym majonezem
    Bardzo prosta, ale elegancka w smaku rybka. Podajemy z sałatą i świeżą bagietką oraz kieliszkiem wytrawnego białego wina.
  • Tonkatsu, czyli schabowy po japońsku Tonkatsu, czyli schabowy po japońsku
    Do japońskiego schabowego panierowanego będzie nam potrzebne *!*3809*!*. Tonkatsu tak naprawdę niewiele różni się od naszego poczciwiny, ale podaje się go raczej z ryżem lub daniami z makaronu i piklowanymi warzywami.
  • Dorsz z grzybami po chińsku
    Bardzo przyjemny (w sensie prosty, smaczny, zdrowy, szybki, niezbyt drogi itd.) sposób na spożycie białej, chudej rybki. Słodko-kwaśny sos z grzybami shiitake ma wszelkie zalety chińskiego fast foodu, będąc przy okazji pozbawionym podejrzanych dodatków. Pyszności!




Podziel się linkiem:


Komentarze: