Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Smazone-rybne-paski
Smażone rybne paski
Coś jak paluszki rybne, tylko w znacznie bardziej kuszącej postaci. Tak przygotowaną rybę określa się we Francji mianem goujons.
Rodzaj dania: Małe danie
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
100 g miękiszu bułki
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
4 filety z soli (bez skóry)
garść mąki
2 jajka
olej do głębokiego smażenia
Opis przyrządzania:
Bułkę misujemy w malakserze na drobne okruszki. Mieszamy z pieprzem cayenne i wysypujemy na talerz. Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w długie cienkie paski. Lekko solimy. Olej rozgrzewamy, aż będzie gorący, ale nie zacznie dymić - jakieś 170-180 stopni. Jajka wybijamy na talerz i roztrzepujemy widelcem. Na trzeci talerz wsypujemy mąkę. Kawałki ryby obtaczamy najpierw w mące, potem w jajkach, a na końcu w bułczanych okruszkach. Wkładamy rybę do gorącego oleju po kilka kawałków na raz i smażymy na złoty kolor. Osączamy na papierze kuchennym i podajemy z ćwiartkami cytryny i sosm majonezowym (np. tatarskim).
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024