Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Smazone-rybne-paski

Smażone rybne paski

Coś jak paluszki rybne, tylko w znacznie bardziej kuszącej postaci. Tak przygotowaną rybę określa się we Francji mianem goujons.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g miękiszu bułki
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
4 filety z soli (bez skóry)
garść mąki
2 jajka
olej do głębokiego smażenia

Opis przyrządzania:
Bułkę misujemy w malakserze na drobne okruszki. Mieszamy z pieprzem cayenne i wysypujemy na talerz. Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w długie cienkie paski. Lekko solimy. Olej rozgrzewamy, aż będzie gorący, ale nie zacznie dymić - jakieś 170-180 stopni. Jajka wybijamy na talerz i roztrzepujemy widelcem. Na trzeci talerz wsypujemy mąkę. Kawałki ryby obtaczamy najpierw w mące, potem w jajkach, a na końcu w bułczanych okruszkach. Wkładamy rybę do gorącego oleju po kilka kawałków na raz i smażymy na złoty kolor. Osączamy na papierze kuchennym i podajemy z ćwiartkami cytryny i sosm majonezowym (np. tatarskim).

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024