Pikantna, gorąca zakąska z hiszpańskiej paprykowej kiełbasy. Nie da się ukryć, że idealnie nadaje się jako zagrycha.
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
700 g chorizo
oliwa z oliwek
2 zÄ…bki czosnku
natka pietruszki
Smażone chorizo - Opis przyrządzania:
Chorizo kroimy w półcentymetrowe plastry. Dużą i ciężką patelnię rozgrzewamy na dużym ogniu. Wrzucamy chorizo i smażymy, mieszając, aż stanie się chrupkie. Rozkładamy plastry pojedynczą warstwą na papierze kuchennym, a tłuszcz z patelni wylewamy. Na tę samą patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy siekane ząbki czosnku. Wrzucamy chorizo i garść siekanej natki. Podgrzewamy i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Smażone chorizo: do zrobienia w ostatniej chwili
Płonące chorizo Zakąska, która robi wrażenie. Brandy, którym polewamy kiełbasę, nie służy wyłącznie do podpalenia i zaimponowania gościom, ale także przyjemnie zmienia - uszlachetnia - smak chorizo.
Dorsz pieczony z chorizo Wariacja na temat popularnego na Półwyspie Iberyjskim połączenia smaków solonego dorsza i paprykowej kiełbasy chorizo. Ponieważ nie mogę dojść do ładu z dorszem solonym, ten przepis podoba mi się znacznie bardziej.
Grzyby smażone po francusku Jesienne małe danko, doskonałe pod kieliszek wina. Uwaga! - świeża bagietka niezbędna! Grzyby w ten sposób przyrządzone mogą też być dodatkiem do pieczonego lub smażonego mięsa.
Sałatka nicejska w wersji British Ciepła wersja popularnej na całym świecie sałatki nicejskiej, tym razem ze świeżym tuńczykiem. Lepiej może nie wmawiać Francuzom, że to najlepsza wersja, ale z drugiej strony... who cares, jeśli jest to całkiem niezłe danie?
Karol Olek, 2010-10-26 19:03:33
www.corrida.pl
Polecam jezeli chcecie kupic hiszpanskie jedzonko. maja dostawe na cala Polske nawet male ilosci...
Moja ocena: 5