Bardzo przydatne, chrupkie kąski, którymi posypujemy sałatki, zupy, risotto, makaron... W wersji eleganckiej nie łamiemy szynki na kawałeczki, ale kładziemy ją na daniu w postaci długiego, rumianego paska.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: dowolna
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Smażona szynka parmeńska - Opis przyrządzania:
Na dużej płaskiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Kładziemy pojedynczą warstwą plastry szynki parmeńskiej i smażymy z obu stron na rumiano. Zdejmujemy na ręcznik papierowy, osączamy z tłuszczu i zostawiamy do wystygnięcia. Łamiemy lub kroimy na kawałki dowolnej wielkości. Uwagi: 1. szynka w trakcie smażenia będzie się purchlić i zwijać. Jeśli chcemy tego uniknąć, stawiamy na smażącej się szynce coś ciężkiego, a odpornego na gorąco - np. garnek z wodą albo drugą patelnię. Kiedy szynka przyrumieni się z jednej strony, zdejmujemy garnek, odwracamy szynkę i zazwyczaj nie ma już potrzeby przykładania jej garnkiem. Chyba, że jest bardzo uparta i chce się zwijać nadal... 2. szynkę możemy też wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na kilka do kilkunastu minut - wyjmujemy ją, gdy jest rumiana i chrupka.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Smażona szynka parmeńska: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |