Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Smazona-brukselka
Smażona brukselka
Smażona, chrupka brukselka jest bardzo dobrym dodatkiem do kotletów ziemniaczanych lub plastrów panierowanego sera.
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1/2 kg brukselki
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
łyżka nasion kminu rzymskiego
łyżeczka pokruszonej ostrej suszonej papryki
ocet balsamico
Opis przyrządzania:
Brukselkę obieramy z wierzchnich listków. Myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy wzdłuż na pół. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy łyżkę-dwie oliwy. Wrzucamy brukselkę, czosnek i kmin rzymski. Smażymy na sporym ogniu przez 3-4 minuty, mieszając. Patelnię (lub wok) przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy brukselkę jakiś 5 minut, aż będzie niemal miękka. Dodajemy ostrą paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Przed podaniem skrapiamy odrobiną octu balsamico.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024