Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Slodko-czosnkowe-baklazany
Słodko-czosnkowe bakłażany
Bardzo smaczny sposób na bakłażany - z miską ryżu starczą nam za lekki lunch lub przegryzkę.
Rodzaj dania: Małe danie
Kraj pochodzenia: Chiny
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
3 bakłażany średniej wielkości
3 ząbki czosnku
olej z orzeszków ziemnych
2 płaskie łyżki cukru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu z cydru
łyżka wytrawnego sherry
Opis przyrządzania:
Bakłażany myjemy i odcinamy im ogonki. Kroimy wzdłuż na pół, potem każdą połówkę na 3-4 pasy, zaś pasy na kawałki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Wok stawiamy na dużym ogniu, wlewamy 3 łyżki oleju. Na gorący olej wrzucamy połowę kostek bakłażana i smażymy, mieszając, przez 5 minut, aż bakłażany się zarumienią i wchłoną cały olej. Przekładamy na talerz wyłożony kawałkiem papieru kuchennego, do woka wlewamy kolejne 3 łyżki oleju i smażymy w ten sam sposób resztę bakłażanów. Zmniejszamy ogień, do woka wlewamy łyżkę oleju, a kiedy będzie gorący, wrzucamy czosnek. Smażymy na małym ogniu, aż zacznie lekko się złocić. Dodajemy cukier, sos sojowy, ocet i sherry. Zagotowujemy, mieszając. Do sosu wrzucamy usmażony bakłażan i dusimy przez kilka minut, aż warzywa wchłoną cały sos. Podajemy z ryżem.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
PieceOfCake © 2008-2024