Ulubiony przez Amerykanów dodatek do indyka na Święto Dziękczynienia. Zestawienie smaków dla Europejczyków raczej nietypowe, ale... "nie wierz gębie, połóż na zębie".
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
SÅ‚odkie ziemniaki z imbirem - Opis przyrzÄ…dzania:
Słodkie ziemniakI obieramy i kroimy w półcentymetrowe plasterki. Wkładamy do ciężkiego garnka i dodajemy masło, śmietankę, łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli. Stawiamy garnek na ogniu, przykrywamy i dusimy, co jakiś czas mieszając, aż ziemniaki będą bardzo miękkie (potrwa to jakieś 40 minut). Zdejmujemy garnek z ognia i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków na gładkie puree. Dodajemy 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, pieprz wedle upodobania i (ewentualnie) jeszcze trochę soli do smaku. Kandyzowany imbir drobno kroimy i dodajemy do puree. Podajemy do pieczonego indyka.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Słodkie ziemniaki z imbirem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci
Styl potrawy: klasyczna
« | Październik 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |