Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Slodkie-ziemniaki-z-imbirem
Słodkie ziemniaki z imbirem
Ulubiony przez Amerykanów dodatek do indyka na Święto Dziękczynienia. Zestawienie smaków dla Europejczyków raczej nietypowe, ale... "nie wierz gębie, połóż na zębie".
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1 kg słodkich ziemniaków
4 łyżki masła
2 łyżki kremowej śmietanki
cukier
mielony imbir
4-5 kawałków kandyzowanego imbiru
Opis przyrządzania:
Słodkie ziemniakI obieramy i kroimy w półcentymetrowe plasterki. Wkładamy do ciężkiego garnka i dodajemy masło, śmietankę, łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli. Stawiamy garnek na ogniu, przykrywamy i dusimy, co jakiś czas mieszając, aż ziemniaki będą bardzo miękkie (potrwa to jakieś 40 minut). Zdejmujemy garnek z ognia i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków na gładkie puree. Dodajemy 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, pieprz wedle upodobania i (ewentualnie) jeszcze trochę soli do smaku. Kandyzowany imbir drobno kroimy i dodajemy do puree. Podajemy do pieczonego indyka.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024