Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Slodkie-ziemniaki-z-imbirem

Słodkie ziemniaki z imbirem

Ulubiony przez Amerykanów dodatek do indyka na Święto Dziękczynienia. Zestawienie smaków dla Europejczyków raczej nietypowe, ale... "nie wierz gębie, połóż na zębie".

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg słodkich ziemniaków
4 łyżki masła
2 łyżki kremowej śmietanki
cukier
mielony imbir
4-5 kawałków kandyzowanego imbiru

Opis przyrządzania:
Słodkie ziemniakI obieramy i kroimy w półcentymetrowe plasterki. Wkładamy do ciężkiego garnka i dodajemy masło, śmietankę, łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli. Stawiamy garnek na ogniu, przykrywamy i dusimy, co jakiś czas mieszając, aż ziemniaki będą bardzo miękkie (potrwa to jakieś 40 minut). Zdejmujemy garnek z ognia i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków na gładkie puree. Dodajemy 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, pieprz wedle upodobania i (ewentualnie) jeszcze trochę soli do smaku. Kandyzowany imbir drobno kroimy i dodajemy do puree. Podajemy do pieczonego indyka.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024