Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Slodki-pudding-z-chleba-z-maslem

Słodki pudding z chleba z masłem

Deser ten jest najlepszym dowodem na to, że kuchnia Wysp Brytyjskich nie taka jest straszna, jak ją malują. Czas zmienić te przestarzałe poglądy! Pudding jest przepyszny i treściwy, może więc być podawany także jako drugie, słodkie danie po solidnej zupie.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
12-16 kromek bułki
100 g miękkiego masła
300 ml śmietanki
300 ml mleka
laska wanilii
4 jajka
1/2 szklanki cukru

Opis przyrządzania:
Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Teraz smarujemy masłem porcelanową lub szklaną formę do zapiekania (taką, co może prosto z piekarnika iść na stół) i to od wielkości formy zależy ilość bułki, jaką bierzemy do puddingu. W normalnej mieści się zazwyczaj 12- 16 kromek, więc odpowiednią ich ilość smarujemy masłem i układamy w formie tak, aby na siebie zachodziły, jak dachówki.
Śmietankę i mleko wlewamy do rondelka, dodajemy laskę wanilii przeciętą wzdłuż na pół i podgrzewamy prawie do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
W misce ucieramy całe jajka i cukier na gładką masę i powoli wlewamy mleko ze śmietanką, pozbywając się po drodze laski wanilii. Dobrze mieszamy.
Uzyskanym sosem polewamy bułkę, starając się, żeby każdy kawałek był nasączony. Odstawiamy na kolejne 10 minut, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika na jakieś 3 kwadranse - bułka ma być przyrumieniona i chrupka, a sos zgęstnieje w rodzaj kremu na spodzie formy.
Podajemy albo prosto z piekarnika (w mroźny dzień), albo dobrze ciepły, polany sokiem, czy waniliowym sosem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024