Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sliwki-z-kruszonka

Śliwki z kruszonką

Świetny rodzinny deser na jesienną niepogodę. Gorące śliwki pachną wyjątkowo smakowicie, a słodki wierzch przyjemnie chrupie (dzięki płatkom owsianym i orzechom).

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
12 czerwonych śliwek (lub odpowiednio więcej węgierek)
pomarańcza
łyżeczka mielonego cynamonu
100 g cukru
125 g masła
150 g mąki
25 g płatków owsianych
50 g wyłuskanych orzechów laskowych

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Skórkę ścieramy, a sok wyciskamy. Śliwki mieszamy w misce z sokiem i skórką z pomarańczy. Dodajemy cynamon i połowę cukru. Rozdzielamy owoce między 4 żaroodporne naczynka. Masło kroimy w kostkę i do każdej miseczki wkładamy 3 małe kostki. Resztę masła rozcieramy palcami z mąką, po czym dodajemy resztę cukru, płatki owsiane i posiekane orzechy laskowe. Mieszamy i rozdzielamy pomiędzy miseczki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż wierzch się zarumieni, a sok ze śliwek zacznie bąblować. Podajemy z lodami lub maślaną śmietaną (patrz przepis).

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024