Suszone śliwki nasączone porto to wspaniały zimowy dodatek do deserów. Dobre także do herbaty zamiast konfitur.
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Liczba porcji: 1 słoik
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Åšliwki w porto - Opis przyrzÄ…dzania:
Suszone śliwki wkładamy do litrowego, wyparzonego słoja. Strąk wanilii kroimy wzdłuż na pół i wkladamy do słoja. Wlewamy porto - alkohol powinien zakryć śliwki, więc być może trzeba będzie troszkę dolać. Słój zamykamy i odwracamy na kilka minut. Odstawiamy w ciemne chłodne miejsce na co najmniej miesiąc przed użyciem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Śliwki w porto: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |