Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sliwki-w-porto

Śliwki w porto

Suszone śliwki nasączone porto to wspaniały zimowy dodatek do deserów. Dobre także do herbaty zamiast konfitur.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 1 słoik

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3/4 kilo dobrych suszonych śliwek bez pestek (najlepiej francuskich)
strąk wanilii
2 szklanki (1/2 litra) czerwonego porto (może trochę więcej)

Opis przyrządzania:
Suszone śliwki wkładamy do litrowego, wyparzonego słoja. Strąk wanilii kroimy wzdłuż na pół i wkladamy do słoja. Wlewamy porto - alkohol powinien zakryć śliwki, więc być może trzeba będzie troszkę dolać. Słój zamykamy i odwracamy na kilka minut. Odstawiamy w ciemne chłodne miejsce na co najmniej miesiąc przed użyciem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024