Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sliwki-w-porto
Śliwki w porto
Suszone śliwki nasączone porto to wspaniały zimowy dodatek do deserów. Dobre także do herbaty zamiast konfitur.
Rodzaj dania: Przetwory
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Liczba porcji: 1 słoik
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
3/4 kilo dobrych suszonych śliwek bez pestek (najlepiej francuskich)
strąk wanilii
2 szklanki (1/2 litra) czerwonego porto (może trochę więcej)
Opis przyrządzania:
Suszone śliwki wkładamy do litrowego, wyparzonego słoja. Strąk wanilii kroimy wzdłuż na pół i wkladamy do słoja. Wlewamy porto - alkohol powinien zakryć śliwki, więc być może trzeba będzie troszkę dolać. Słój zamykamy i odwracamy na kilka minut. Odstawiamy w ciemne chłodne miejsce na co najmniej miesiąc przed użyciem.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024