Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sledzie-z-sosem-jablkowym

Śledzie z sosem jabłkowym

Przywiozłam z Polski całe solone śledzie, z mleczem i ikrą. Trzeba je wymoczyć, oczyścić, wyfiletować i obedrzeć ze skóry, to prawda. Ale są bardzo smaczne, warto więc (raz do roku) się pomęczyć.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
2 solone śledzie z mleczem
2 szklanki mleka
duże jabłko
mała cebula
łyżka soku z cytryny
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Śledzie wkładamy do dużej miski z zimną wodą i moczymy przez 24 godziny, kilka razy zmieniając wodę.
Śledzie czyścimy, odkładając na bok mlecz, po czym usuwamy kręgosłup i ości - duże ości łatwo jest wymacać, mniejsze trzeba wyciągnąć pęsetką; najdrobniejsze ości są tak miękkie, że nikt ich nie poczuje. Każdą rybę dzielimy na 2 filety, usuwając płetwę grzbietową i brzuszną, zdejmujemy skórkę, która szczęśliwie bardzo łatwo schodzi.
Filety i mlecze wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Moczymy przez 2 godziny, po czym mleko wylewamy, a rybę i mlecze osuszamy starannie papierem kuchennym. Filety kroimy w zgrabne kawałki i układamy na porcelanowym półmisku.
Mlecze czyścimy z żyłek i przecieramy przez plastikowe sito do miski.
Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na grubej tarce.
Cebulkę obieramy i ścieramy na drobnej tarce lub drobniutko siekamy.
Jabłko, cebulę, sok z cytryny, śmietanę i łyżkę oliwy dodajemy do mlecza i starannie mieszamy. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy i jeszcze raz mieszamy.
Sosem polewamy filety śledziowe i podajemy, w towarzystwie żytniego chleba lub kartofli.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024