Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sledzie-w-sherry-od-Dzemili

Śledzie w sherry (od Dżemili)

Jest to danie z gatunku "nie wierz gębie.." Dawno, dawno temu nie chciałam w ogóle słuchać o tym śledziu - ze słodkim sherry? Z sosem majonezowym?? Z mandarynkami??? Niemożliwe! Tłumaczyłam mojej Przyjaciółce Dżemili, że to nie może być smaczne. A jednak dałam się skusić i nie żałuję. Więc "połóżcie na zębie", bo też nie pożałujecie!

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 solonych filetów śledziowych (z tacki)
mała cebula
marynata:
1/2 szklanki słodkiego sherry
szklanka wody
3 łyżki dobrego octu winnego (najlepiej też z sherry)
łyżka cukru
łyżka gorczycy
świeżo zmielony pieprz
sos: 1/2 szklanki majonezu
kilka łyżek dobrego keczupu
łyżka słodkiego sherry
czubata łyżka drobno startego świeżego imbiru
ostra papryka (w proszku lub paście)
garść rodzynków
garść prażonych płatków migdałowych
2 mandarynki

Opis przyrządzania:
Śledzie opłukujemy z zalewy, osuszamy i kroimy w nieduże kawałki.
Cebulę obieramy i drobno siekamy, mieszamy ze śledziem.
Sherry, wodę, ocet, cukier, gorczycę i sporo pieprzu zagotowujemy w rondelku i studzimy.
Śledzie z cebulą przekładamy do słoika i zalewamy ostudzoną marynatą. Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na noc.
Robimy sos: mieszamy razem majonez, keczup, sherry i mibir. Doprawiamy do smaku ostrą papryką - sos powinien być wyraźnie pikantny. Dodajemy rodzynki i prawie wszystkie migdały, mieszamy.
Śledzie wyjmujemy z zalewy i osuszamy w ręczniku papierowym. Układamy kawałki ryby na półmisku i polewamy sosem.
Mandarynki obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki. Usuwamy pestki, o ile się nam takie trafiły. Jesli mamy chwilę czasu i nieco cierpliwości, z każdej cząstki zdejmujemy pergaminową skórkę.
Mandarynki układamy na śledziach, posypujemy resztą płatków migdałowych i podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024