Skrzydełka z kury marynujemy przez noc w łagodnej marynacie, po czym pieczemy w piekarniku. Dobre są zarówno na ciepło, jak i na zimno, z dodatkiem różnorakich warzyw i sosów.
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Skrzydełka z kurczaka z chilli - Opis przyrządzania:
Najpierw robimy marynatę: czosnek obieramy i drobno siekamy. Mieszamy czosnek z sosem sojowym, cukrem, przyprawą "5 smaków", sherry, olejem i sosem chilli.
Kurze skrzydełka myjemy i osuszamy. Odcinamy cienkie końcówki, po czym każde skrzydełko dzielimy w stawie na 2 części. Układamy w szklanym lub porcelanowym naczyniu. Polewamy marynatą i wstawiamy na noc do lodówki.
Nazajutrz rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Skrzydełka wyjmujemy z marynaty, kładziemy na ruszcie lub w żaroodpornym naczyniu i pieczemy na ciemnozłoto, 30-40 minut, co jakiś czas smarując skrzydełka marynatą. Podajemy na gorąco, ciepło lub zimno.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Skrzydełka z kurczaka z chilli: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci
Styl potrawy: egzotyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |