Skrzydełka z kury marynujemy przez noc w łagodnej marynacie, po czym pieczemy w piekarniku. Dobre są zarówno na ciepło, jak i na zimno, z dodatkiem różnorakich warzyw i sosów.
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Skrzydełka z kurczaka z chilli - Opis przyrządzania:
Najpierw robimy marynatę: czosnek obieramy i drobno siekamy. Mieszamy czosnek z sosem sojowym, cukrem, przyprawą "5 smaków", sherry, olejem i sosem chilli.
Kurze skrzydełka myjemy i osuszamy. Odcinamy cienkie końcówki, po czym każde skrzydełko dzielimy w stawie na 2 części. Układamy w szklanym lub porcelanowym naczyniu. Polewamy marynatą i wstawiamy na noc do lodówki.
Nazajutrz rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Skrzydełka wyjmujemy z marynaty, kładziemy na ruszcie lub w żaroodpornym naczyniu i pieczemy na ciemnozłoto, 30-40 minut, co jakiś czas smarując skrzydełka marynatą. Podajemy na gorąco, ciepło lub zimno.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Skrzydełka z kurczaka z chilli: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci
Styl potrawy: egzotyczna