W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Skrzydełka z kurczaka z chilli

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Skrzydełka z kurczaka z chilli

Skrzydełka z kurczaka z chilli

Skrzydełka z kury marynujemy przez noc w łagodnej marynacie, po czym pieczemy w piekarniku. Dobre są zarówno na ciepło, jak i na zimno, z dodatkiem różnorakich warzyw i sosów.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • łyżeczka drobnego brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki przyprawy "5 smaków"
  • 2 łyżki sherry
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki gotowego słodkiego sosu chilli
  • 8 dużych skrzydełek z kurczaka

Skrzydełka z kurczaka z chilli - Opis przyrządzania:

Najpierw robimy marynatę: czosnek obieramy i drobno siekamy. Mieszamy czosnek z sosem sojowym, cukrem, przyprawą "5 smaków", sherry, olejem i sosem chilli.
Kurze skrzydełka myjemy i osuszamy. Odcinamy cienkie końcówki, po czym każde skrzydełko dzielimy w stawie na 2 części. Układamy w szklanym lub porcelanowym naczyniu. Polewamy marynatą i wstawiamy na noc do lodówki.
Nazajutrz rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Skrzydełka wyjmujemy z marynaty, kładziemy na ruszcie lub w żaroodpornym naczyniu i pieczemy na ciemnozłoto, 30-40 minut, co jakiś czas smarując skrzydełka marynatą. Podajemy na gorąco, ciepło lub zimno.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Skrzydełka z kurczaka z chilli: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: egzotyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: