Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Skrzydelka-z-kurczaka-z-chilli

Skrzydełka z kurczaka z chilli

Skrzydełka z kury marynujemy przez noc w łagodnej marynacie, po czym pieczemy w piekarniku. Dobre są zarówno na ciepło, jak i na zimno, z dodatkiem różnorakich warzyw i sosów.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
ząbek czosnku
1/4 szklanki sosu sojowego
łyżeczka drobnego brązowego cukru
1/2 łyżeczki przyprawy "5 smaków"
2 łyżki sherry
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki gotowego słodkiego sosu chilli
8 dużych skrzydełek z kurczaka

Opis przyrządzania:
Najpierw robimy marynatę: czosnek obieramy i drobno siekamy. Mieszamy czosnek z sosem sojowym, cukrem, przyprawą "5 smaków", sherry, olejem i sosem chilli.
Kurze skrzydełka myjemy i osuszamy. Odcinamy cienkie końcówki, po czym każde skrzydełko dzielimy w stawie na 2 części. Układamy w szklanym lub porcelanowym naczyniu. Polewamy marynatą i wstawiamy na noc do lodówki.
Nazajutrz rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Skrzydełka wyjmujemy z marynaty, kładziemy na ruszcie lub w żaroodpornym naczyniu i pieczemy na ciemnozłoto, 30-40 minut, co jakiś czas smarując skrzydełka marynatą. Podajemy na gorąco, ciepło lub zimno.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: egzotyczna

PieceOfCake © 2008-2024