Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Skorzonera-lub-salsefia-w-bialym-sosie

Skorzonera (lub salsefia) w białym sosie

Skorzonera - kompletnie zapomniane warzywo. Salsefia zresztą też. Ale jeśli się trafi, to warto spróbować, bo dobre.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
800 g skorzonery (lub salsefii)
pół szklanki białego wytrawnego wina
100 ml kremowej śmietanki
2 łyżki drobno siekanej natki

Opis przyrządzania:
Skorzonerę (lub salsefię) obieramy nożykiem do warzyw i bardzo starannie płuczemy. Zalewamy wrzącą wodą, solimy i gotujemy jakieś 10 minut, aż korzonki będą niemal miękkie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odsączamy. Kroimy w kilkucentymetrowe kawałki. Wino i śmietankę zagotowujemy razem. Wkładamy kawałki skorzonery (lub salsefii), zmniejszamy ogień i dusimy przez 5-7 minut, aż sos trochę zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. "Na wydaniu" posypujemy siekaną natką.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024