Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sernik-nowojorski-bialo-czekoladowy
Sernik nowojorski, biało-czekoladowy
Nowojorskie serniki uchodzą za najlepsze w świecie. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze mają bardzo kremową konsystencję i nie opadają. Na wierzch gotowego sernika kładziemy dojrzałe maliny i wiórki z białej czekolady (ale nie jest to konieczne, zwłaszcza w zimie ;-)).
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Nowy Jork
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
200 g czekoladowych ciasteczek
50 g masła plus trochę do smarowania formy
220 g dobrej białej czekolady
600 g kremowego twarożku
200 ml kwaśnej śmietany
200 g cukru
20 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
250 g malin
płatki białej czekolady do ozdoby
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 140 stopni. Ciasteczka miksujemy na drobne okruszki (lub wsypujemy do torebki i roztłukujemy wałkiem do ciasta). Masło topimy i wlewamy do okruszków, mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym kawałkiem papieru do pieczenia. Wsypujemy czekoladowe okruszki z masłem i dobrze ugniatamy tak, aby warstwa była mniej więcej równej grubości na całym spodzie. Wstawiamy do lodówki. Białą czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do żaroodpornej miski. Miskę ustawiamy na rondlu z gorącą wodą. Woda powinna ledwo "mrugać", a miska nie może dotykać powierzchni wody. Co jakiś czas mieszamy, a gdy czekolada się zupełnie rozpuści, zdejmujemy miskę z rondla i odstawiamy do wystygnięcia. Ubijamy razem (mikserem) twarożek i śmietanę. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną, wlewamy białą czekoladę. Jajka lekko ubijamy widelcem i po trochu dodajemy do masy serowej. Mieszamy wszystko na gładką masę. Masę przelewamy do tortownicy z ciasteczkowym spodem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na godzinę i 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na 2 godziny. Wyjmujemy, studzimy i wstawiamy na noc do lodówki. Maliny płuczemy i osuszamy. Wierzch sernika ozdabiamy owocami i płatkami białej czekolady.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024