W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sernik mojej Mamusi

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Sernik mojej Mamusi

Nie ma Świąt bez sernika. U nas w domu właśnie bez takiego.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: mała tortownica

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masło i tarta bułka do przygotowania formy
  • 125 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • sok z połowy cytryny
  • 500 g (pół kilo) mielonego białego sera
  • budyń waniliowy (bez cukru)
  • 2-3 łyżki siekanej skórki pomarańczowej w cukrze
  • garść rodzynek (lub rodzynków)

Sernik mojej Mamusi - Opis przyrządzania:

Małą tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem, dodając po jednym 3 żółtka, a potem sok z cytryny. Cały czas ucierając, dodajemy po łyżce biały ser, na zmianę z budyniem.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie, acz starannie, metalową dużą łyżką, mieszamy z masą serową. Na koniec delikatnie mieszamy z bakaliami i przelewamy masę do tortownicy. Wstawiamy do piekarnika na mniej więcej godzinę - jeśli wierzch będzie się zbyt rumienił, przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.
Upieczony sernik studzimy w formie.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Sernik mojej Mamusi: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku


Podobne do Sernik mojej Mamusi przepisy:

  • Klasyczna sola w maśle (sole meuniere) Klasyczna sola w maśle (sole meuniere)
    Absolutny klasyk - filety z soli bez skóry, smażone w sporej ilości masła (to nie jest przepis dla osób stosujących dietę beztłuszczową...), podawane z cytryną i natką. Podajemy z małymi gotowanymi kartofelkami i sałatą.
  • Deser z jabłek z migdałami
    Elegancki deser z jabłek i migdałów w miodowym sosie. Doskonały na mroźny wieczór, z małym kieliszeczkiem Calvadosu...
  • Odchudzający dorsz z gremolatą Odchudzający dorsz z gremolatą
    Lekkie rybne danie bez tłuszczu (jeśli nie odchudzamy się właśnie, do sosu dodajemy kawałek masła). Podajemy z gotowanym kartofelkami z koperkiem i miską mieszanej sałaty.
  • Angielski pasztet z łososia
    Staroświecki brytyjski sposób podawania łososia - konserwowanego w stopionym maśle. Podajemy na liściach sałaty, z grzankami Melba.
  • Tarte Tatin z orzechami
    Niemal klasyczna tarte Tatin, z małą zmianą - do jabłek dodajemy podpieczone orzechy laskowe, co dodaje nowy wymiar popularnemu normandzkiemu deserowi.


Podziel się linkiem:




Komentarze: