Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sernik-mojej-Mamusi
Sernik mojej Mamusi
Nie ma Świąt bez sernika. U nas w domu właśnie bez takiego.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: mała tortownica
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
masło i tarta bułka do przygotowania formy
125 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
3 jajka
sok z połowy cytryny
500 g (pół kilo) mielonego białego sera
budyń waniliowy (bez cukru)
2-3 łyżki siekanej skórki pomarańczowej w cukrze
garść rodzynek (lub rodzynków)
Opis przyrządzania:
Małą tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem, dodając po jednym 3 żółtka, a potem sok z cytryny. Cały czas ucierając, dodajemy po łyżce biały ser, na zmianę z budyniem.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie, acz starannie, metalową dużą łyżką, mieszamy z masą serową. Na koniec delikatnie mieszamy z bakaliami i przelewamy masę do tortownicy. Wstawiamy do piekarnika na mniej więcej godzinę - jeśli wierzch będzie się zbyt rumienił, przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.
Upieczony sernik studzimy w formie.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024