Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Serniczek-bialo-czarny

Serniczek biało-czarny

Prosty sernik na czekoladowym kruchym spodzie - łatwy i bezproblemowy. Dobre podwieczorkowe ciasto, świetne z kilkoma świeżymi truskawkami lub malinami.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
odrobina oleju do smarowania blaszki
1 i 1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
1/2 szklanki cukru pudru
160 g zimnego masła
350 g kremowego serka
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
1/3 szklanki cukru
3 jajka
100 g białej czekolady startej na tarce

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kwadratową blaszkę o boku około 23 cm smarujemy cienko olejem i wykładamy papierem do pieczenia.
Do miski przesiewamy mąkę, kakao i cukier puder. Dodajemy szczyptę soli. Masło kroimy w małe kawałeczki i dodajemy do mąki. Siekamy nożem, aż składniki zaczną się łączyć, po czym szybko zagniatamy ciasto ręką. Ciastem wylepiamy spód przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. wyjmujemy i studzimy.
Do miski malaksera wkładamy serek, śmietanę, cukier, jajka i białą czekoladę. Miksujemy na gładką masę, po czym wylewamy na upieczony, ostudzony spód. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 35 minut, aż masa serowa zastygnie.
Wyjmujemy placek z piekarnika i studzimy. Kroimy w kawałki i podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024