Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ser-smazony

Ser smażony

Świetne danko, popularne w rozmaitych krajach szeroko pojętej Europy Środkowej. Na Słowacji "vyprazany syr" podają z sosem tatarskim, na Bałkanach z cytryną, zaś u nas doskonałym dodatkiem będą borówki lub żurawiny.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g sera kaszkawał lub edamskiego
jajko
garść mąki
2 garści tartej bułki
1/2 szklanki (125 ml) oleju słonecznikowego
gałka muszkatołowa

Opis przyrządzania:
Ser kroimy w 4 plastry (o grubości 1 cm). Na talerz wybijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem. Na drugi talerz wysypujemy garść mąki, zaś na trzeci - tartą bułkę. Na dużej patelni mocno rozgrzewamy olej słonecznikowy. Plastry sera obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w tartej bułce. Opanierowane plastry sera wkłądamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy ser na ciemnozłoto. Uwaga, żeby nie spalić! Usmażony ser posypujemy świeżo startą gałką muszkatołową. Podajemy natychmiast, na sałacie, z borówkami i ćwiartkami cytryny.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024