Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ser-halloumi-z-grilla
Ser halloumi z grilla
Ciepła przystawka z rejonu Morza Śródziemnego - kostki sera halloumi podajemy na sałacie, z dodatkiem ziołowego sosu. Pamiętajmy o dużej ilości świeżego pieczywa do wycierania talerza!
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia: Grecja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 ząbki czosnku
garść listków świeżej mięty
oliwa z oliwek
350 g sera halloumi
cytryna
sałata
Opis przyrządzania:
Najpierw robimy sos: czosnek obieramy i rozgniatamy z dużą szczyptą soli.
Miętę myjemy, osuszamy, siekamy i dzielimy na pół. Połowę mięty dodajemy do czosnku wraz z 4 łyżkami oliwy i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku.
Halloumi kroimy w kostkę o boku 3 cm. Kładziemy kostki na blaszkę i posypujemy drugą połową siekanej mięty. Wstawiamy blaszkę z serem pod opiekacz i grillujemy kilka minut, aż ser się zrumieni - trzeba pilnować!
Gorący ser kładziemy na talerzach wyłożonych listkami mieszanej sałaty i polewamy sosem miętowo-czosnkowym. Obok kładziemy kilka ćwiartek cytryny.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024