Egzotyczny deser lodowy ze świeżym mango. Pyszny, oryginalny i nie trzeba kupować maszyny do lodów!
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Semifreddo z mango i limetkÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:
Mango myjemy, obieramy ze skórki, a miąższ ostrym nożem odcinamy od pestki, po czym kroimy w dość drobną kostkę. Limetkę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce. Jajka wbijamy do żaroodpornej miski, dodajemy żółtka i cukier. Stawiamy miskę na rodlu z niemal wrzącą wodą (miska nie może dotykać powierzchni wody) i ubijamy jajka mikserem na spienioną, ciepłą masę (jakieś 5 minut). Zdejmujemy miskę z rondla i ubijamy dalej, aż masa zbieleje i będzie gęsta. Dodajemy mango i skórkę z limetki, mieszamy i odstawiamy na bok. Kremówkę ubijamy na miękki krem - powinna zgęstnieć i tworzyć miękkie stożki - po czym delikatnie mieszamy z masą żółtkowo-mangową. Formę do keksu (o pojemności 6 szklanek) wykładamy plastikową folią. Wlewamy krem i przykrywamy folią. Wstawiamy na noc do zamrażalnika. Podajemy w grubych plastrach, dekorujemy melisą lub miętą.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Semifreddo z mango i limetką: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: egzotyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |