W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Semifreddo z mango i limetką

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Semifreddo z mango i limetką

Egzotyczny deser lodowy ze świeżym mango. Pyszny, oryginalny i nie trzeba kupować maszyny do lodów!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 dojrzałe mango
  • limetka
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 200 g cukru
  • 300 ml zimnej kremowej śmietanki
  • listki melisy lub mięty do dekoracji

Semifreddo z mango i limetką - Opis przyrządzania:

Mango myjemy, obieramy ze skórki, a miąższ ostrym nożem odcinamy od pestki, po czym kroimy w dość drobną kostkę. Limetkę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce. Jajka wbijamy do żaroodpornej miski, dodajemy żółtka i cukier. Stawiamy miskę na rodlu z niemal wrzącą wodą (miska nie może dotykać powierzchni wody) i ubijamy jajka mikserem na spienioną, ciepłą masę (jakieś 5 minut). Zdejmujemy miskę z rondla i ubijamy dalej, aż masa zbieleje i będzie gęsta. Dodajemy mango i skórkę z limetki, mieszamy i odstawiamy na bok. Kremówkę ubijamy na miękki krem - powinna zgęstnieć i tworzyć miękkie stożki - po czym delikatnie mieszamy z masą żółtkowo-mangową. Formę do keksu (o pojemności 6 szklanek) wykładamy plastikową folią. Wlewamy krem i przykrywamy folią. Wstawiamy na noc do zamrażalnika. Podajemy w grubych plastrach, dekorujemy melisą lub miętą.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Semifreddo z mango i limetką: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

Wersja do druku

Podobne do Semifreddo z mango i limetką przepisy:

  • Sorbet z mango
    Zimą w Europie najlepsze są owoce egzotyczne. Takie mango, na przykład, potrafi rozświetlić najbardziej ponury lutowy dzień. Trzeba tylko podkręcić ogrzewanie, usadowić się w fotelu pod jakąś zwisającą roślinką i złudzenie lata (niemal) gwarantowane. A ten sorbet jest naprawdę pyszny!
  • Salsa z mango i awokado
    Ni to sos, ni sałatka - w każdym razie bardzo pyszny i zdrowy dodatek do wszystkiego - mięsa, ryb, krewetek (mmm, szczególnie do nich), a nawet do niektórych serów, np. smażonego lub twarożku z curry.
  • Coronation chicken
    Słynna majonezowa sałatka z kurczaka, podana po raz pierwszy z okazji koranacji Królowej Elżbiety II w 1953 roku. Czytałam gdzieś, że kucharze, którzy gotują dla dworu potrawy na szczególnie uroczyste okazje, proszeni są o komponowanie dań w kolorze złotym. W tym przepisie rolę królewskiego złota odgrywa curry i chutney z mango.
  • Ceviche z dorady z mango
    Z klasycznym ceviche ten przepis nie ma wiele wspólnego, to raczej wariacja na temat w stylu fusion. Dorada jest jednak coraz bardziej popularna, łatwo ją dostać w stanie bardzo świeżym, a i mango chyba każdy lubi?
  • Halibut z grilla i salsa z mango i pomidorów
    Halibut jest naprawdę pyszną rybą - białe mięsko o świeżym smaku ma tylko jedną wadę, mianowicie łatwo się kruszy i ciężko jest przewrócić filety na drugą stronę, czy to na patelni, czy na grillu. Dlatego najłatwiej jest piec halibuta na specjalnej kratce, przeznaczonej do grillowania ryb. Kolorowa sałatka typu salsa i ćwiartki limetek nadają daniu charakter południowoamerykański.




Podziel się linkiem:


Komentarze: