Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Semifreddo-z-mango-i-limetka

Semifreddo z mango i limetką

Egzotyczny deser lodowy ze świeżym mango. Pyszny, oryginalny i nie trzeba kupować maszyny do lodów!

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 dojrzałe mango
limetka
3 jajka
2 żółtka
200 g cukru
300 ml zimnej kremowej śmietanki
listki melisy lub mięty do dekoracji

Opis przyrządzania:
Mango myjemy, obieramy ze skórki, a miąższ ostrym nożem odcinamy od pestki, po czym kroimy w dość drobną kostkę. Limetkę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce. Jajka wbijamy do żaroodpornej miski, dodajemy żółtka i cukier. Stawiamy miskę na rodlu z niemal wrzącą wodą (miska nie może dotykać powierzchni wody) i ubijamy jajka mikserem na spienioną, ciepłą masę (jakieś 5 minut). Zdejmujemy miskę z rondla i ubijamy dalej, aż masa zbieleje i będzie gęsta. Dodajemy mango i skórkę z limetki, mieszamy i odstawiamy na bok. Kremówkę ubijamy na miękki krem - powinna zgęstnieć i tworzyć miękkie stożki - po czym delikatnie mieszamy z masą żółtkowo-mangową. Formę do keksu (o pojemności 6 szklanek) wykładamy plastikową folią. Wlewamy krem i przykrywamy folią. Wstawiamy na noc do zamrażalnika. Podajemy w grubych plastrach, dekorujemy melisą lub miętą.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

PieceOfCake © 2008-2024