W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Semifreddo cytrynowe z wiśniowym sosem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Semifreddo cytrynowe z wiśniowym sosem

Elegancki mrożony krem o delikatnej konsystencji i przyjemnym, cytrynowym smaku. Ciepłe wiśnie w rozmarynowym syropie kontrastują i kolorem, i konsystencją, i temperaturą...

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 cytryny
  • 250 g cukru
  • 5 żółtek
  • 200 ml zimnej kremowej śmietanki
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 250 g wydrylowanych wiśni

Semifreddo cytrynowe z wiśniowym sosem - Opis przyrządzania:

Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Ścieramy skórkę (tylko żółtą część) na drobnej tarce i wyciskamy sok. Do rondelka wsypujemy 150 g cukru i dolewamy 100 ml wody. Stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększamy trochę ogień i gotujemy syrop, aż zacznie po brzegach lekko zmieniać barwę. Żółtka ubijamy mikserem w misce, aż zbieleją. Powoli dolewamy gorący syrop, cały czas ubijając. Ubijamy tak długo, aż masa wystygnie. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, starannie mieszamy. Zimną śmietankę ubijamy na niemal sztywno i delikatnie mieszamy z cytrynowo-żółtkowym kremem. Formę do keksu wykładamy plastikową folią. Wlewamy krem, wygładzamy powierzchnię i przykrywamy kawałkiem folii. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Z umytego rozmarynu obieramy tyle igiełek, żeby wyszły 2 łyżki. Siekamy rozmaryn drobno i wkładamy do rondelka. Dodajemy resztę cukru (czyli 100 g) i dolewamy 1/4 szklanki wody. Stawiamy rondelek na małym ogniu i podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy trochę ogień i gotujemy syrop przez 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 minut, po czym przelewamy przez sitko. Do syropu dodajemy wiśnie. 20 minut przed podaniem wyjmujemy semifreddo z zamrażalnika. Wiśnie w syropie podgrzewamy. Kroimy semifreddo w grube plastry i podajemy z ciepłymi wiśniami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Semifreddo cytrynowe z wiśniowym sosem: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Semifreddo cytrynowe z wiśniowym sosem przepisy:

  • Semifreddo z mango i limetką
    Egzotyczny deser lodowy ze świeżym mango. Pyszny, oryginalny i nie trzeba kupować maszyny do lodów!
  • Konfitura z wiśni z rozmarynem
    Rozmaryn dodany do wiśniowych konfitur przyjemnie je "uwytrawnia". Taką konfiturę (jak niemal każdą zresztą) możemy zrobić z mrożonych wiśni, co dodatkowo oszczędzi nam drylowania. Poza tym - jak to miło w grudniowy, ponury dzień poczuć zapach smażących się wiśni...
  • Wiśniowe coulis
    Ciemnorubinowy sos owocowy do wszystkich słodkich dań.
  • Truskawkowe tiramisu
    Truskawkowa wersja popularnego włoskiego deseru. Zdecydowanie nie dla konserwatystów, ale ci, którzy nie mają przesądów, a na tradycyjne kawowe tiramisu nie mogą już patrzeć, będą usatysfakcjonowani. Nawet bardzo.
  • Sos wiśniowy
    Słodko-kwaśny sos deserowy, doskonały przede wszystkim jako dodatek do ciasta czekoladowego.




Podziel się linkiem:


Komentarze: