Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Semifreddo-cytrynowe-z-wisniowym-sosem

Semifreddo cytrynowe z wiśniowym sosem

Elegancki mrożony krem o delikatnej konsystencji i przyjemnym, cytrynowym smaku. Ciepłe wiśnie w rozmarynowym syropie kontrastują i kolorem, i konsystencją, i temperaturą...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 cytryny
250 g cukru
5 żółtek
200 ml zimnej kremowej śmietanki
2 gałązki świeżego rozmarynu
250 g wydrylowanych wiśni

Opis przyrządzania:
Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Ścieramy skórkę (tylko żółtą część) na drobnej tarce i wyciskamy sok. Do rondelka wsypujemy 150 g cukru i dolewamy 100 ml wody. Stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększamy trochę ogień i gotujemy syrop, aż zacznie po brzegach lekko zmieniać barwę. Żółtka ubijamy mikserem w misce, aż zbieleją. Powoli dolewamy gorący syrop, cały czas ubijając. Ubijamy tak długo, aż masa wystygnie. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, starannie mieszamy. Zimną śmietankę ubijamy na niemal sztywno i delikatnie mieszamy z cytrynowo-żółtkowym kremem. Formę do keksu wykładamy plastikową folią. Wlewamy krem, wygładzamy powierzchnię i przykrywamy kawałkiem folii. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Z umytego rozmarynu obieramy tyle igiełek, żeby wyszły 2 łyżki. Siekamy rozmaryn drobno i wkładamy do rondelka. Dodajemy resztę cukru (czyli 100 g) i dolewamy 1/4 szklanki wody. Stawiamy rondelek na małym ogniu i podgrzewamy, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy trochę ogień i gotujemy syrop przez 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 minut, po czym przelewamy przez sitko. Do syropu dodajemy wiśnie. 20 minut przed podaniem wyjmujemy semifreddo z zamrażalnika. Wiśnie w syropie podgrzewamy. Kroimy semifreddo w grube plastry i podajemy z ciepłymi wiśniami.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024