W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sandwiczowe paluszki z pastą serową

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Sandwiczowe paluszki z pastą serową

Smaczne kanapki z razowego chleba. Jeśli gotowe sandwicze pokroimy w zgrabne kwadraty, możemy je podać jako pogryzkę do drinków.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 50 g orzeszków piniowych
  • 120 g kremowego serka light
  • 120 g niebieskiego miękkiego sera
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • pęczek szczypiorku
  • 8 kromek razowego chleba (kwadratowych)

Sandwiczowe paluszki z pastą serową - Opis przyrządzania:

Orzeszki piniowe wsypujemy na patelnię i stawiamy na średnim ogniu. Cały czas mieszając, podpiekamy orzeszki na złoty kolor, po czym zsypujemy je z patelni i studzimy. Rozgniatamy razem kremowy serek z serem niebieskim na gładką masę. Mieszamy z jogurtem, doprawiamy do smaku solą (pewnie mało, bo niebieski ser zazwyczaj jest słony) i pieprzem. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Mieszamy z masą serową, dodajemy też piniowe orzeszki. Pastą grubą smarujemy 4 kromki chleba. Przykrywamy resztą kromek i dociskamy. Ostrym nożem odcinamy brzegi ze skórką, po czym kroimy każdy sandwicz na 3 paluszki.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sandwiczowe paluszki z pastą serową: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sandwiczowe paluszki z pastą serową przepisy:

  • Paluszki z niebieskim serem
    Smaczna pogryzka koktajlowa, doskonała na stojących przyjęciach (można wziąć do ręki). Każdy niebieski ser się nada, oczywiście im ostrzejszy, tym paluszki będą miały więcej charakteru.
  • Prościutka sałatka ze szpinaku z jajkami
    Wiosenna sałatka z młodych listków szpinaku z majonezowo-musztardowym sosem. Z kawałkiem świeżej bagietki lub razowego chleba staje się doskonałym daniem kolacyjnym.
  • Sandwicz Racheli (wariacja na temat Reuben's Sandwich)
    Za oknem zawierucha i popękane szyny tramwajowe, a my rozparci w fotelu, w telewizji "Pół żartem, pół serio", na kolanach talerz z ciepłą kanapką z roztopionym pysznie serem...
  • Sałatka kolacyjna z paluszków krabowych
    Błyskawiczna sałatka z 4 zaledwie składników. Znakomicie pasuje do grzanek lub razowego chleba.
  • Mozarella in carozza (w karocy!)
    Popularny włoski klasyk. Nie jest to może najzdrowsze z dań, ale jeśli podamy doń michę zielonej sałaty z czosnkowym winegretem i talerz pokrojonych pomidorów z cebulką, to może ten nadmiar kalorii zostanie nam jakoś odpuszczony?




Podziel się linkiem:


Komentarze: