Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sandwiczowe-paluszki-z-pasta-serowa

Sandwiczowe paluszki z pastą serową

Smaczne kanapki z razowego chleba. Jeśli gotowe sandwicze pokroimy w zgrabne kwadraty, możemy je podać jako pogryzkę do drinków.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
50 g orzeszków piniowych
120 g kremowego serka light
120 g niebieskiego miękkiego sera
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
pęczek szczypiorku
8 kromek razowego chleba (kwadratowych)

Opis przyrządzania:
Orzeszki piniowe wsypujemy na patelnię i stawiamy na średnim ogniu. Cały czas mieszając, podpiekamy orzeszki na złoty kolor, po czym zsypujemy je z patelni i studzimy. Rozgniatamy razem kremowy serek z serem niebieskim na gładką masę. Mieszamy z jogurtem, doprawiamy do smaku solą (pewnie mało, bo niebieski ser zazwyczaj jest słony) i pieprzem. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Mieszamy z masą serową, dodajemy też piniowe orzeszki. Pastą grubą smarujemy 4 kromki chleba. Przykrywamy resztą kromek i dociskamy. Ostrym nożem odcinamy brzegi ze skórką, po czym kroimy każdy sandwicz na 3 paluszki.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024