Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Sandwiczowe-paluszki-z-pasta-serowa
Sandwiczowe paluszki z pastą serową
Smaczne kanapki z razowego chleba. Jeśli gotowe sandwicze pokroimy w zgrabne kwadraty, możemy je podać jako pogryzkę do drinków.
Rodzaj dania: Małe danie
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
50 g orzeszków piniowych
120 g kremowego serka light
120 g niebieskiego miękkiego sera
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
pęczek szczypiorku
8 kromek razowego chleba (kwadratowych)
Opis przyrządzania:
Orzeszki piniowe wsypujemy na patelnię i stawiamy na średnim ogniu. Cały czas mieszając, podpiekamy orzeszki na złoty kolor, po czym zsypujemy je z patelni i studzimy. Rozgniatamy razem kremowy serek z serem niebieskim na gładką masę. Mieszamy z jogurtem, doprawiamy do smaku solą (pewnie mało, bo niebieski ser zazwyczaj jest słony) i pieprzem. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Mieszamy z masą serową, dodajemy też piniowe orzeszki. Pastą grubą smarujemy 4 kromki chleba. Przykrywamy resztą kromek i dociskamy. Ostrym nożem odcinamy brzegi ze skórką, po czym kroimy każdy sandwicz na 3 paluszki.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024