W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sandwicz "guacamole"

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Sandwicz "guacamole"

Bardzo smaczna, bezmięsna kanapka z tostowego chleba. Pomidory, którymi przekładamy grzanki, muszą być jednak idealnie dojrzałe i najlepiej gruntowe.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • ząbek czosnku
  • mała czerwona papryczka chilli
  • pęczek świeżej kolendry
  • 2 dojrzałe awokado
  • sok z 1 limetki
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 8 kromek tostowego chleba

Sandwicz "guacamole" - Opis przyrządzania:

Czosnek obieramy i drobno siekamy. Papryczkę myjemy, kroimy wzdłuż na pół i usuwamy nasionka wraz z białą membraną. Resztę drobno siekamy. Pęczek kolendry płuczemy, osączamy i drobno siekamy. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i obieramy ze skórki. Miąższ rozgniatamy widelcem w misce, skrapiając sokiem z limetki. Do awokado dodajemy czosnek, chilli i kolendrę. Mieszamy i solimy do smaku. Pomidory myjemy, wycieramy i kroimy w cienkie plastry, usuwając wgłębienia po ogonku. Kromki tostowego chleba opiekamy w tosterze na złoto. 4 kromki smarujemy szczodrze guacamole. Na wierzchu kładziemy plastry pomidora, solimy i przykrywamy pozostałymi grzankami. Lekko dociskamy ręką (nie za mocno, bo się nam guacamole wypsnie bokami) i kroimy po skosie na pół. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sandwicz "guacamole": do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sandwicz "guacamole" przepisy:

  • Guacamole
    Jedna z miliona wersji i nie chciałabym trafić w środek dyskusji, która mianowicie z tych wersji jest tą jedynie słuszną... Guacamole jest świetne z gorącą tortillą lub skrzydełkami z grilla.
  • Dip z awokado
    Odmiana guacamole, w łagodniejszej, bardziej europejskiej wersji. Podajemy do surowych warzyw, np. kawałków kopru włoskiego lub kalarepki.
  • Zimna zielona zupka
    Wspaniała letnia zupa na szczególnie upalny dzień. Podajemy z grzaneczkami lub jakąś dobrą salsą - może to być na przykład *!*2422*!*. Mmm...
  • Zdrowa kanapka z kurczakiem
    Świeża w smaku kanapka z gotowaną na parze piersią kurczaka. Lekka kolacja lub lunch do pracy (wówczas przykrywamy kanapkę jeszcze jedną, posmarowaną serkiem kromką chleba). Sok pomidorowy do popijania i mamy plusik u każdego dietetyka.
  • Sałatka "Guacamole"
    Słynny meksykański sos w postaci zdekonstruowanej.




Podziel się linkiem:


Komentarze: